marți, 27 martie 2012

Ziua fără presă

Emisiunile de televiziune sunt pline de ignoranţi şi nulităţi. Presa tipărită şi online se tabloidizează şi arată ca un blog prost. Toate poartă marca lipsei de profesionalism şi a goanei după rating. Elementele de cultură au dispărut cu desăvârşire. În Columbia în mijloacele de transport în comun se ascultă dramaturgie. Noi ascultăm, într-o călătorie de patru ore, aceeaşi voce metalică de piţipoancă din top 10, pentru care noi nu am votat. În Germania studenţii stau în sălile de lectură ale bibliotecilor până noaptea. Ai noştri se uită la "Noră pentru mama". În Polonia studenţii de la filologie învaţă câte trei-patru limbi străine (exemplu: un student avea în programă franceza şi spaniola, dar îşi completa formaţia de romanist cu româna şi catalana). Ai noştri nu sunt preocupaţi nici măcar de limba lor, însă toţi sunt încurajaţi să dea comentarii la aşa-zisele produse ale presei: presa îi educă în spiritul semidoctismului şi al nesimţirii manelizatoare.

Ni s-au luat actele de cultură şi ni se dau în loc talk-show-uri cu politicieni second-hand, show-uri libertine, truisme şi banalităţi la care ni se cere să râdem, fotografii de Facebook şi clipuri de Youtube comentate (şi prezentate drept produse de presă), ştiri despre viaţa intimă a unor fiinţe anonime care mâine dispar din spaţiul public, dar cu care azi suntem ţinuţi ocupaţi. Cerem:

- decenţă: nu mai vrem emisiuni în care piţipoanca X îşi scoate chiloţii, iar piţipoanca Y mimează poziţiile sexuale; nici ştiri despre cel mai sexy mascul dintre gay; nici articole în care o imagine stupidă de facebook este comentată în trei rânduri, agramat şi semidoct;
- umor: nu mai vrem emisiuni cu umor. Cum să mai râdă românii când nu îi face nimeni să râdă? Iar dacă umor nu se mai poate face azi, daţi-ni-l mai des pe Dem Rădulescu, vom fi mai mulţumiţi decât cu „umoriştii” actuali;
- cultură jurnalistică: aşa-zisul jurnalist ar face bine să se documenteze pentru subiect; ne-am săturat să citim subiecte prezentate în mod agramat şi ignorant (la fel în audiovizual)! Ne-am săturat să citim articole luate dintr-o singură sursă (şi aceea de limbă engleză). Citiţi gramaticile şi îmbogăţiţi-vă cultura generală; învăţaţi limbi străine şi cercetaţi nu doar o singură agenţie de ştiri internaţională!
 - o limbă bogată şi corectă: Mihai Eminescu citea vechile cărţi româneşti de secol XVI, de unde şi limbajul său bogat şi expresiv. Dacă citiţi zi de zi doar comentarii de facebook, veţi ajunge să comunicaţi prin semne, căci uitaţi şi cuvintele esenţiale ale limbii, dacă nu cumva deja le-aţi înlocuit cu un corespondent englezesc. Îmbogăţiţi-vă vocabularul şi verificaţi fiecare cuvânt pe dexonline înainte de a-l introduce în articol: nu mai vrem "clipuri virale" şi alte năzdrăvănii inexistente în limba română; limba literară trebuie îngrijită şi folosită corect:
- patriotism: român, ungur, ţigan, tătar etc. trăim în această ţară şi o preţuim, căci este „acasa” noastră. Şi ne preţuim şi între noi. Cerem şi de la presă acelaşi lucru;
muzică bună: chiar mai e necesar să spunem că daţi muzică proastă? Dacă nu avem muzică de calitate azi, daţi muzică veche...sau nu mai daţi deloc! Dar nu ne mai torturaţi!
modele: sunteţi formatori. Cu vrerea voastră ori fără ea, modelaţi oamenii. Vrem să ni se furnizeze modele de urmat! Nu piţipoance, nu criminali, nu manelişti, nu politicieni second-hand. Vrem ştiri civilizate, coerente, informative şi formative. 

Măsurile noastre
Luni, 6 august 2012, va fi "Ziua fără presă". În ziua de 6 august nu vom cumpăra ziare, nu vom deschide televizorul şi radioul, nici nu vom accesa ştiri online. Iar dacă nu ridicaţi ştacheta, vom face săptămâna fără presă. Ce vom face pe 6 august?
  • este Ziua Ceahlăului. Ne ducem să vedem piramida de pe Vf. Toaca;
  • este Ziua eroilor de la Mărăşeşti. Ne vom duce la mausoleu pentru ceremoniile religioase şi militare. Sau vom citi despre istoria luptelor pentru ţară;
  • anul trecut, în 7 august, s-a făcut un secol de la moartea lui Badea Cârţan. Vom merge la mormântul său de la Sinaia şi la casa lui de la Cârţişoara. Sau ne vom urca pe munte, "pe potecile ursului". Sau vom sta acasă şi vom citi cărţi, pe care Badea Cârţan le căra cu desagii peste munte, pentru românii ardeleni.
  • în calendar este Schimbarea la Faţă. Mergem la biserică. Este ziua urcării pe munte, la schit bătrân şi neştiut, căutându-ne matca.
Ne facem ziua mai frumoasă decât ne-o faceţi voi! 

Ne găsiţi:
pe twitter https://twitter.com/#!/ziuafarapresa
pe facebook: http://www.facebook.com/6augustfarapresa

 

4 comentarii:

  1. Iti sustin cu tarie actiunea!!

    RăspundețiȘtergere
  2. BRAVO!!! FRUMOASA INITIATIVA, O VOI SPRIJINI DIN TOT SUFLETU!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur! Vă rog să difuzaţi ideea, poate în 6 august chiar reuşim să "înţărcăm" România de la această pseudo-presă.

      Ștergere
  3. Foarte bună inițiativa Dumneavoastră!
    Frumoasă enumerarea aniversărilor de 6 august!...

    Susțin această frumoasă propunere și o voi difuza mai departe.

    RăspundețiȘtergere